Καλώς ήρθατε...

Ανακαλύψτε το νησί των ονείρων σας!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τυροκομικά Προιόντα Γιαννάκη...Μια δοκιμή θα σας πείσει!

         Το τυροκομείο Γιαννάκη βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς, στην Αγία Ειρήνη, 40χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι και μόλις 5χλμ από το λιμάνι του Πόρου. Είναι το παλαιότερο στο νησί με έτος ίδρυσης το 1928 από τον Ιωάννη Γιαννάκη και το πρώτο που ξεκίνησε εξαγωγή φέτας στον Καναδά την δεκαετία του 1960. Κύρια προϊόντα ήταν η φέτα, το κεφαλοτύρι, η πρέντζα, η μυζήθρα και η στούμπα (γκίζα).         Την δεκαετία του 1970 την σκυτάλη του τυροκομείου ανέλαβε ο νεότερος γιος, Διονύσης, ο οποίος συνέχισε με τον ίδιο ζήλο και μεράκι να παρασκευάζει με τον ίδιο τρόπο τυριά αγνά και γευστικά, που όποιος τα δοκιμάσει σίγουρα θα τα κατατάξει αν όχι στα καλύτερα, σίγουρα σε μερικά από τα κορυφαία.
         Πλέον στο τυροκομείο μας αναλαμβάνει και η τρίτη γενιά με τον Γιάννη και τον Νίκο, και τον τελευταίο να έχει φοιτήσει στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων την διετία 2000-2002 και να προσδίδει στην δουλειά μας εκτός από την εμπειρία, και την τεχνογνωσία  αναβαθμίζοντας όχι μόνο τα προϊόντα μας αλλά και  τα είδη των τυριών που παράγουμε. ‘Ήδη από το 2003 στο κατάλογο των προϊόντων  μας προστέθηκαν η γραβιέρα και η κεφαλογραβιέρα.

          Επίσης, έχουμε κρατήσει τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των τυριών, και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μας αλλά και του εξοπλισμού, δημιουργώντας ένα σύγχρονο παραδοσιακό τυροκομείο με ιδιόκτητα ψυγεία -θαλάμους για την αποθήκευση των προϊόντων και ιδιόκτητα ψυγεία - φορτηγά για την μεταφορά τους στους πελάτες μας.

         Τέλος, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο τρόπο διάθεσης των προϊόντων μας, αφού από το 2000 χρησιμοποιούμε την τυποποίηση με αεροστεγής συσκευασία σε κενό αέρος (vacuum) και μάλιστα είμαστε οι πρώτοι και ίσως οι μοναδικοί, που την  χρησιμοποιούμε όσον αφορά τοπικά προϊόντα του νησιού. Έτσι με αυτόν τον τρόπο κρατάμε  την φρεσκάδα των τυριών μας αλλά και τους πελάτες μας σίγουρους ότι και όταν διαλέγουν τα τυροκομικά Γιαννάκη.



 ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ:

ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Κοινώς ΦΕΤΑ. Την ονομάζουμε,  όμως βαρελίσια παραδοσιακή, λόγω του ότι η Κεφαλονιά έχει εξαιρεθεί από τις περιοχές Π.Ο.Π., παρόλο που το νησί μας διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι φέτα παραγόταν όχι απλά από πολύ παλιά αλλά και ότι είναι η μητέρας της φέτας, το μέρος , όπου γεννήθηκε το τυρί αυτό. Δυστυχώς, όμως, παρόλο τους μεγάλους αγώνες που έχουν δώσει οι Κεφαλονίτες τυροκόμοι το μόνο που εισέπραξαν, ήταν ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και κοροϊδία από όλους τους κρατικούς φορείς, για ένα όνομα που όχι απλά αξίζει να το έχει το κεφαλονίτικο  τυρί μας, αλλά του ανήκει.Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των τυριών, που παράγουμε. Από 70% πρόβειο γάλα το κατώτερο και 30% γίδινο το ανώτερο.

ΓΙΔΟΤΥΡΙ: Από 100% γίδινο γάλα. Τυρί άλμης  με χαμηλά λιπαρά..

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ: Παραδοσιακό σκληρό τυρί Κεφαλονιάς από 70% πρόβειο γάλα το κατώτερο και 30% γίδινο το ανώτερο.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ: Σκληρό τυρί από 100% πρόβειο γάλα. Γλυκό και ημίσκληρο.

ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ: Κοινώς Κεφαλογραβιέρα, λόγω του ότι η Κεφαλονιά είναι εκτός των περιοχών, που παράγουν το τυρί αυτό, το τυροκομείο μας το ονόμασε ‘πικάντικη γραβιέρα Κεφαλονιάς’. Ελαφρώς αλμυρότερη από την γραβιέρα με πικάντικη γεύση, από 100% πρόβειο γάλα . Το τυρί μας αυτό πήρε το πρώτο βραβείο ποιότητας και γεύσεως για το έτος 2010, που διοργάνωσε το περιοδικό ‘OLIVE’ του Ηλία Μαμαλάκη.

ΛΑΔΟΤΥΡΙ: Σκληρό τυρί από 100% πρόβειο γάλα, το οποίο ωριμάζει σε ελαιόλαδο.

ΠΡΕΝΤΖΑ: Παραδοσιακή τυροσαλάτα Κεφαλονιάς. Αλοιφώδες τυρί, το οποίο περιέχει κομμάτια φέτας αναμιγμένα με ανθότυρο νωπό, γάλα, ξύδι, θυμάρι και μπόλικο ελαιόλαδο. Το τυρί αυτό παλιά ωρίμαζε μέσα σε ασκούς αλλά πλέον σήμερα ωριμάζει μέσα σε βαρέλια  και το διαθέτουμε στο εμπόριο μέσα σε πήλινα αεροστεγώς συσκευασμένα.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ: Βούτυρο το οποίο προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Κατάλληλο για ζαχαροπλαστική και μαγειρική.

ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΞΕΡΟ: Τυρί από αιγοπρόβειο ορρό τυρογάλακτος. Περιέχει γίδινο πρόσγαλα και κρέμα γάλακτος. Καθαρά επιτραπέζιο τυρί με γεμάτη και πλούσια γεύση.

ΜΥΖΗΘΡΑ: Τυρί από αιγοπρόβειο ορρό τυρογάλακτος. Περιέχει γίδινο πρόσγαλα.. Η μυζήθρα φτιάχνεται και σαν επιτραπέζιο τυρί αλλά και για τρίψιμο και είναι κατάλληλα για διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

ΓΚΙΖΑ Ή ΣΤΟΥΜΠΑ: Τυρί από αιγοπρόβειο ορρό τυρογάλακτος, το οποίο περιέχει γίδινο πρόσγαλα. Το τυρί αυτό είναι ιδανικό για τυρόπιτες.





      Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιούμε προς τυροκόμηση είναι καθημερινής περισυλλογής και είναι καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΟ από τις περιοχές του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου